dolgu botox

Modern çağın önemli gelişmelerinden biri, uzun yaşamanın yanısıra sağlıklı ve güzel yaşamak ve yaşlanmak oldu. Spor, diyet ve düzenli sağlık kontollerininyanısıra, kişinin görünümünde, daha yaşlı, yorun ve düşkün görünmesine yol açan belirtiler için Plastik cerrahinin, ameliyatları ve ameliyatsız yöntemlerine büyük bir ilgi oluştu. Bu ilgi, Plastik cerrahların daha geniş ve etkili uygulamalar geliştirmesine yol açtı. Günümüzde, kişinin muayenesi sonrası, beklentileri belirlenerek , farklı teknikleri kombine eden uygulamalar yapmak mümkün. O nedenle, yüz gençleştirme konsepti içinde tek bir ameliyattan değil, botox, dolgulardan, germe ve soyma ameliyatlarına kadar, thermage ve fraksiyonelaserden cilt bakımına kadar bir çok tekniğin tek veya birlikte kullanılmasından söz etmek gerekir. Yaşlanma komplex bir mekanizmadır. Derinin yaşlanmasıda, kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazıları yaşam biçimi ve genetik özellikleri ile daha önce kırışırken, bazılarında gevşeme ve sarkmalar ön plandadır.


Genellikle göz çevresinde, göz kapaklarında sarkma ve torbalanmalar ilk yaşlanma belirtileridir. Daha sonra, yanak çizgisinin belirginleşmesi, çene hattında keskinliğin kaybı ve yavaş yavaş boyuna doğru devam eden değişiklikler olurken, asıl mekanizmanın dokularda kollajen ve elastin yapılarında değişiklikler, deri alti yağ dokusunun bazı bölgelerde azalırken bazı bölgelerde yoğunlaşması, kemik dokuda bile yer yer incelme olduğu görülür.
Bu yüzden yapılacak Plastik cerrahi işlemlerine ek olarak, beslenme programlarından , yaşam alışkanlıklarına kadar bir çok düzenlemeyi kişinin yaşamına sokması gerekir.

Botoks uygulamaları
Botoks yönteminde botilinum toksin adı verilen bir madde kullanılır. Bu toksin laboratuvar koşullarında ilaç olarak üretilmektedir. Bu yüzden belli dozlarda güvenle uygulanabilir. Botoks, sadece uygulama yapılan bölgedeki kasların daha az çalışmasını sağlayarak etkili olur. Yapıldığı bölge dışında vücudun diğer alanlarındaki kaslara etkili olmamaktadır. Etkileri; Botoks sonrası kaş kalkması kişinin kas yapısıyla alakalıdır. Kaş üstündeki alın kaslarının kuvvetli olması ile ilgilidir. Botoks uygularken alın kasının bu fazla çalışan kısmına uygulama yapılması kaşların aşırı kalkmasını engeller. Kaşın doğal olmayan şekilde yükselmesini engellemek aslında çok kolay bir işlemdir. Botoks tedavisi yüz bölgesinde fazla çalışarak kırışıklığa neden olan kasları durdurur. Kaşını çatarak sinirli gözüken kişilerin kaş çatmasına mani olarak kişinin iyi gözükmesini sağlar. Göz etrafındaki kırışıklığı azaltarak yorgun ve yaşlı yüz ifadesini engeller. Yaşa bağlı olarak ve yer çekimi etkisiyle, yüzü aşağı çeken kaslarda kuvvetlenme, yukarı çeken kaslarda zayıflama olmaktadır. Botoks yüzü aşağı çeken kasları zayıflatarak yüz ve kaş sarkmasına engel olabilir. Bütün bunları yapmak için yüzdeki belli kaslara belli oranlarda Botoks uygulaması yapılır. Bu konuda iyi eğitim almış ve tecrübeli bir doktor yüzdeki doğal ifadeyi bozmadan kırışıklıkları engeller, sarkmaları toparlayabilir.


Etki mekanizması; Botoks sinir-kas iletim siteminde proteinleri bağlayarak asetilkolin maddesinin salınmasını engeller. Böylece Botoks, kasların geçici olarak hareketini engellemektedir. Botoks uygulaması nedeniyle hareket edemeyen kas bölgesinde, kasların sebep olduğu kırışıklık ve sarkmalar düzelmektedir. Bu etki ortalama 3-6 ay sürer.


Botoks Nasıl Yapılır?
Botoksflakonlarda toz halinde bulunur. Belli miktarlarda doktorun yaklaşımına göre ve markasına göre serum fizyolojikle sulandırılır. Bu serumdaki botolinumtoxin maddesi çok küçük miktarda, kas içine enjekte edilerek, kırışıklıklara neden olan kasların rahatlaması sağlanır. Böylece ciltteki kırışıklıklar, kasların rahatlaması ile ortadan kaybolur. Botoks tedavileri en fazla 5-10 dakika sürer. Tedavi etkinliği 3-6 ay devam eder. Tekrar edilen uygulamalar ile daha kalıcı sonuçlar sağlanır.


Botoks Uygulama Yerleri Nelerdir?
• Göz çevresi kırışıklıkları
• Alın ve kaş arası mimik kırışıklıkları
• Dudak çevresi kırışıklıkları
• Boyun bölgesi kırışıklıkları
• Yanak sarkmaları
• Koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemeleri


Eğer göz çevreniz genç yaşlardan itibaren gülerken aşırı kırışıyorsa, konuşurken veya bir şey okurken sürekli kaş çatma hareketi yapıyorsanız, alın çizgileriniz çok belirginse, kaşınız düşükse, yüzünüzde sarkmalar yeni başladıysa Botoks yaptırabilirsiniz.




Uygulama; Çok küçük miktarda Botoks çok ince ve küçük iğnelerle kırışıklıkların giderileceği alana uygulanır. Çok küçük miktarda ilaçlar çok küçük iğnelerle verildiğinden rahatsızlık hissi çok az olur. Pek çok hasta çok küçük bir acı hisseder. Anestezi gerektirmez. Botoks uygulamasından hemen sonra günlük yaşama geri dönülebilir. Nadiren geçici olarak morarma ve kızarıklık görülebilir. Etki Süresi; Botoks tedavisinin sonuçları 3-15 gün sonra ortaya çıkar. Tedavi etkinliği 4-6 ay devam edebilir. Tekrar edilen uygulamalar ile tedavinin etkinlik süresi uzar. Botoks etkinliği tedavi için uygulandığı alanlarda ortaya çıkar. Botoks etkisi azalırken çizgiler daha az belirgin olarak ortaya çıkar. Eskisi kadar derin ve belirgin olmaz. Bu düzgün ve genç görünümü devam ettirmek ve kalıcı kılmak için en az 4-5 Botoks uygulaması gerekir. Tekrarlayan uygulamalar ile daha sonraları daha az tedaviler gerekir. Pek çok hasta tedaviden hemen sonra günlük yaşamına ve işlerine dönebilir. Bununla birlikte işlem sonrası 4 saat kadar yatmamalı ve öne doğru eğilmemelidir. Enjeksiyon yapılan alanlara masaj yapılmaktan kaçınılmalıdır. Uygulama öncesi; Aspirin ve ağrı kesiciler, gingko, sarımsak veya ginseng, C vitamini kullananlarda morarma riski yüksektir. Eğer mümkünse tedaviden 5-7 gün önce bu ilaçların alınmamasında fayda vardır. Uygulama sonrası; Uygulama sonrası 1-2 saat için Botoks uygulanan kaslarınızı çalıştırın. Örneğin kaşlarınızı yukarı kaldırın, kızar gibi yapın veya gözlerinizi kısın. Bu işlem Botoks ‘un kaslardaki aktivitesini kolaylaştırır. 24 saat uygulama bölgesi ovuşturmayın veya masaj yapmayın. 4 saat makyaj yapmayın. 4 saat boyunca yatmayın veya ağır egzersiz yapmayın. Duş alabilir ve birçok günlük aktivitenizi yapabilirsiniz. Uygulama sonrası küçük bombe ve noktalar birkaç saat içinde kaybolacaktır.


Ek yöntemler;
Cildi yenileyen tüm yöntemler Botoks süresini kısaltır. Bu yüzden işlemlerden önce Botoks yapılmamalıdır. PRP, mezolift, lazer, radyofrekans gibi yöntemler uygulandıktan sonra Botoks yapılmalıdır. Özellikle PRP yapılırsa 3 hafta beklenmelidir. Dolgu ile aynı günlerde Botoks yapılabilir. Sadece gözaltı dolgusuyla göz çevresi Botoks ‘u aynı gün yapılmamalıdır.


Yan etkiler;
Botoks çok fazla yan etkisi olan bir yöntem değildir. Genel olarak yapıldıktan sonra çok kısa süreli kızarıklık ve ödem (yarım saat içinde geçen) olabilir. Bazen yapılan bölgede birkaç gün sürebilen geçici morluklar olabilir. Çok nadiren yapılış tekniğine bağlı veya Botoks ‘un komşu kasları etkilemesine bağlı geçici asimetri veya göz kapağı düşüklükleri olabilir. Bu tür yan etkiler 1 ay içeresinde gerilemektedir. Botoks hamilelere, emzirenlere uygulanmaz. Myasteniagravis gibi kas hastalığı olanlara uygulanmaz. Bunun dışında herkese uygulanabilir.
Botoks erişkin olan herkese uygulanabilir. Özellikle kaş çatma alışkanlığı olanlarda erken yaşlarda başlanabilir. Böylece bu alışkanlıktan kurtulma olanağı olabilir.


Prp uygulamaları
PRP, "PlateletRichPlasma-Platelet (trombosit, pıhtı hücresi) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması" adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Yeni bir cilt gençleştirme yöntemi olan PRP uygulaması son yıllarda geliştirilmiştir. PRP yönteminde hastadan 8-20 cc kan alınarak santrifüj edilir. PRP tedavisinde elde edilen serum, mezoterapi gibi minik küçük miktarlarda ve yaygın olarak derinin içine enjekte edilir. Dokularımızda herhangi bir hasar oluştuğunda kanımız pıhtı hücrelerini bu dokuya toplayarak bir onarım süreci başlatır, PRP uygulamasının amacı hedef dokuya kan dolaşımı ile taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda pıhtı hücresi verebilmektir. Böylece hedef dokunun onarımı hızla ve güçlü bir şekilde başlar ve daha çabuk sonuçlanır. PRP yöntemi ile elde edilen serumdaki plateletlerin yoğunluğu kandakinden 2 ila 4 kat fazladır.


Amaç; PRP tedavisinde hastanın tamamı kendine ait bir serum elde edilir. Elde edilen serumdaki pıhtı hücrelerinin ortalama yoğunluğu mililitreküpte bir milyon olarak ölçülmektedir. PRP tedavisinde pıhtı hücrelerinden, tüm yara iyileşmesi ve doku yenilenmesi süreçlerini başlatan, yaşamsal öneme sahip büyüme faktörlerini elde etmek amaçlanır. PRP yöntemiyle elde edilen serumdaki pıhtı hücreleri ve büyüme faktörleri, yeni kollajen oluşumunu ve hücreler arası maddeyi çoğaltarak cildi yenilemek üzere derinin alt dokularına yayılır.


• Lazer / peeling gibi uygulamalardan hemen sonra, derinin hızla yapılanmasını sağlamak,
• Deride yılların ve UV ışınlarına maruz kalmanın sonuçlarını geriye döndürecek biçimde kırışıklıkların düzelmesini, çöküntülerin giderilmesini, esneklik ve parlaklığının yeniden kazandırılmasını sağlamak,
• İyileşmesi uzun süren yara, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolünü sağlamak,


Saç dökülmesinde tek başına kullanmak veya diğer tedavi seçeneklerinin etkisini güçlendirmek gibi amaçlarla ve yukarıda belirtilen alanlar dışında pek çok alanda başarıyla uygulanmaktadır. PRP uygulaması hücresel tedavinin uygulama alanlarından yalnızca biridir. Yeni bir yöntem değildir; dental (diş) implantlarla başlayan uygulama alanları estetik tıp, ortopedi, iyileşmeyen yara tedavisi gibi alanlarda hızla yayılmaktadırir. Yakın bir gelecekte kronik ağrı tedavisinde, tendon hasarlarında, romatizmal yakınmalarda PRP kullanımına ait çok sayıda bilimsel çalışmanın yayınlanması beklenmektedir.


Uygulama; Bu uygulama yüz, boyun, dekolte, ellerin üstü ve bacak içleri, kollar, saçlı deri gibi cilt yenilenmesi gerektiren tüm alanlarda kullanılır. Gözaltı morluklarında ve leke tedavisinde iyi sonuçlar alınabilir. Derin kırışıklıklar için, PRP’ninotologtrombin ile bileşiminden oluşan karışım deri altına yapıldıktan hemen sonra bir jel haline dönüşür. Bu jel yoğun bir doku onarımı süreci başlatarak hacim kayıplarını giderecek bir etki gösterir. PRP jel sadece hacim kazandırıcı bir dolgu olarak etki göstermez, aynı zamanda da enjeksiyonun yapıldığı yeri çevreleyen dokunun aynısı olan yeni bir dokunun oluşumunu da başlatır. Bu dolgu materyali kişinin kendisine ait olduğu için alerji yan etkisi olmamaktadır?
Toplamda yaklaşık 10 dakikalık bir uygulamadır. Kolayca, acısız biçimde uygulanır. PRP uygulamasında kan alınmasından dolgu veya mezoterapi ya da maske uygulamasına kadar olan tüm işlemlerin teknik ve hijyenik nedenlerle aynı yerde yapılması gerekir.
Etki; Uygulamadan hemen sonra ciltte sağlıklı bir parlaklık ortaya çıkar. Daha sonra bu parlak görünümde biraz gerileme olur, ancak 3 veya 4 uygulamadan sonra (yani 1 kür uygulandıktan sonra) kalıcı bir etki belirgin hale gelir. Aslında nihai bir sonuç elde etmek amacıyla 3 hafta aralıkla en az 3 enjeksiyon yapmak gerekir. Daha sonra da her 6-12 ayda bir uygulama yapılması sonuçların korunmasına olanak verir.


Bir kür ile elde edilen olumlu sonuçlar sonradan tamamen kaybolur mu?
Kaybolmaz, ancak 3 veya 4 uygulamadan oluşan kürleri her 6-12 ayda bir tekrarlamak gerekir. Bu durumda uygulanan kürlerin etkisi kalıcı bir gençleştirici etkiye eşdeğerdir. Yani her 20 günde bir yapılacak 3 veya 4 uygulamadan oluşacak bir kür ortalama olarak her yıl tekrarlanmalıdır. Sağlanan gençleştirici etkinin dolgu ve benzer uygulamalarda elde edilen etkiler gibi sadece belirli alanlara yoğunlaşmış olmaması, derinin daha büyük bir bölümüne yayılması ve daha kalıcı olmasıdır. Diğer yöntemlerle sağlanan olumlu sonuçlar belli bir süre devam eder, ancak PRP’nin olumlu sonuçları tamamen uygulanan kişiye aittir. Kaybolup gitmez.


Yan etkiler; Hastaya kendi kanından üretilen bir materyal (PRP) verilmektedir. Yapılan işlem basitçe yara iyileşmesi sürecini başlatmak ve hızlandırmaktır. İstenmeyen bir etki ile karşılaşma olasılığı oldukça düşüktür. PRP uygulaması maske dışında enjeksiyonla yapılır. Kan alınması esnasında duyulan rahatsızlıktan daha büyük boyutta bir acı hissi beklenmez. PRP ile mezoterapi uygulaması çoğunlukla derinin hemen altına yapılır, deriye hacim kazandırmak içinse daha derin uygulama yapmak gerekir, ancak bu uygulamalarda dışarıdan sürülen anestezik kremler acı hissini engeller.


Platelet sayısı ikiyüzellibinden az olan hastalarda, kanser hastalarında bu uygulama yapılamamaktadır.
PRP Uygulamasından Beklentiler Neler Olmalıdır?
Kozmetik amaçlı PRP uygulaması birçok beklentiyi karşılayacak özelliklere sahiptir. Çünkü;
• Uzun etkilidir,
• Deriyi en doğal biçimde yeniden canlandırır, yapılandırır.
• Kolay ve güvenli biçimde uygulanır.
• Sadece yeni kolajen oluşumunu değil, derinin tüm yaşamsal işlevlerini destekler.
• Kırışıklıkları ve çizgileri deriyi “doldurarak” değil “gençleştirerek” giderir.
İlk uygulamadan sonrası sağlanan parlak sağlıklı görünüm bir süre sonra hafifçe gerileyebilir, bunun için ardışık uygulamalar yapılmalı ve genleştirici etkinin yığılmasını sağlamalıdır.
3 veya 4 uygulamadan oluşan kürler her 10-12 ayda bir kez tekrarlandığında kalıcı sayılabilecek kadar uzun etkili bir gençleştirici etkisi sağlanmış olacaktır.



Dolgu Uygulamaları
Dolgu maddeleri deri altına enjekte edilerek yapılan yüz dolgu estetiği, derideki ince ve derin kırışıklıkları gidermek, yara izlerini tedavi etmek, ciltteki çukurları yok etmek, ince dudakları kalınlaştırmak, yanaklara dolgunluk vermek amacıyla kullanılan maddelerdir.


Yüz dolgusu sonrası kısa sürede daha genç bir görünüm sağlanır. Yüze dolgu estetiği yüzdeki yorgun ifade giderilir. Yıllar içerisinde ciltte elastik lif, kollajen lif, yağ tabakası ve hyaluronikasitin azalmasına bağlı olarak kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Özellikle göz, ağız, çene, boyun, burun, alın bölgesinde kırışmalar ve sarkmalar ortaya çıkar. Yüzün alt kısımlarında sarkma ve kırışıklıkların giderilmesinde yüz dolgusu başarıyla kullanılabilir. Dolgu enjeksiyonu dudak bölgesinde dudağa daha dolgun ve genç görünüm sağlamak amacı ile uygulanmaktadır. Ciltteki derin yara ve akne izlerini gidermek için de kullanılabilmektedir.


Yüz dolgusu kırışıklık, iz veya sarkmanın olduğu bölümün altına derideki çöküklüğü gidermek amacı ile yapılır. Yüzde uygulandığı alana dolgunluk sağlayarak etki etmektedir. Bu bölgedeki kırışıklık ve çukurlar dolgu maddesinin etkisi ile azalır veya kaybolur. Bazen dolgu maddesinin kollajen üretimini arttırıcı etkisi olabilmektedir. Uygulama; Dolgu maddeleri şikayet olan bölgeye, kırışıklık hattına ya da dudaklara ince bir iğne yardımıyla küçük miktarlarda enjekte edilir. Dolgu enjeksiyonu 20- 30 dakika sürmektedir. Sonucu hemen görülür. Uygulama sonrası kişi rutin aktivitelerine hemen dönebilir. Kalıcılık süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte 8-18 ay kadardır.


Hangi Bölgeler Dolgu Enjeksiyonu ile Tedavi Edilebilir?
• Yüz sarkması
• Alın çizgileri
• Kaş arasındaki çizgiler
• Ağız etrafındaki kırışıklıklar
• Nasolabial çizgiler (Burun kanatlarından dudak köşelerine inen kırışıklık)
• Ağız kenarından çeneye doğru uzanan kırışıklıklar
• Kaşa şekil vermek
• Elmacık kemiklerini belirginleştirmek
• Dudak şeklinin vurgulanması ve hacminin arttırılması, asimetrik dudakların düzeltilmesi başlıca kullanım alanlarıdır.
• Sivilce izlerini ve yara izlerini gidermek
• Burun kaldırmak


Yan etkiler; Yüz dolgusundan sonra iki gün ağır spor yapılmaz. Sırt üstü yatmak faydalıdır. Aşırı sıcak banyo yapılmamalıdır. Yüze hafif masajlar yapılabilir. İşlemden sonra buz uygulanmak faydalıdır. Uygulama alanında geçici olarak şişlik, kızarıklık, morluk ve hassasiyet gözlenebilir. Bu yan etkiler kısa sürede geriler. Morluklara kapatıcı sürülebilir. Özellikle ileri yaştakilerde damarlar zayıf olduğu için kolay morluk oluşur. Ancak geçici olan bu yan etki arnica sürülerek hafifletilebilir. İşlemden önce parasetamol dışındaki ağrı kesiciler, aspirin, kan sulandırıcılar kullanılmamalıdır